Stanice za uklanjanje naslaga ugljika iz unutrašnjosti motora vozila

Čišćenje DPF / FAP filtera

DPF koriste svi dizel motori od 2003 – 2004 godine.

FAP koriste dizel motori PSA grupacije (Citroen, Peugeot) uz dodatak aditiva

Noviji benzinci isto tako imaju ugrađene DPF filtere.

DPF / FAP filter

fap_dfp_filter

Filter čestica, uobičajeno zvan DPF je montiran odvojeno od bloka motora obično u blizini katalizatora. DPF je odgovoran za uklanjanje čestica diesela (čađi) iz ispušnih plinova diesel motora. Da bi regenerirali filter koji kontinuirano akumulira čađu, naslage ugljika moraju biti spaljene povišenjem temperature ispušnih plinova na ulazu u filter.

Ovi filteri služe za zadržavanje čestica čađi u ispuhu, kada se filter napuni, pali se lampica u automobilu i trebala bi se u određenim uvjetima pokrenuti regeneracija tj. čišćenje filtera. Iz više razloga regeneracija se ne pokreće, a kada se pokrene nakon određenog broja regeneracija dolazi do trajne nemogućnosti pokretanja regeneracije zbog začepljenosti filtera.

Razni načini regeneracije

U praksi postoje dvije vrste regeneracije, pasivna i aktivna.

 

Pasivna regeneracija obavlja se tijekom dužih putovanja otvorenom cestom, a odvija se u samom automobilu kada se temperatura digne na određene vrijednosti, a čestice čađe krenu same gorjeti.

Aktivne regeneracija djeluje kada čađa u sustavu postigne određenu vrijednost, odnosno od 45% na više i tada pokreće ubrizgavanje kako bi se povećala temperatura u ispušnom sistemu te se tako pokrenula regeneracija. Ovo se može odvijati kod stabilne vožnje, a ukoliko je vožnja kreni – stani, proces će se zaustaviti te će se upaliti signalna lampica koje će dojaviti kako je filter djelomično začepljen.

Posljedice začepljenog DPF-a ili FAP filtera:
– Trokiranje auta
– Veća potrošnja goriva
– Smanjenje snage motora
– Kvarovi turbopunjača
– Kvar motora

Najčešći uzroci začepljenja DPF-a

Glavni uzrok začepljenja DPF-a ili FAP filtera su česte kratke relacije, pri kojima se ne postižu uvjeti za regeneraciju. Kontinuirana vožnja s upaljenom DPF signalnom lampicom i bez uspješne regeneracije rezultira prekomjernim taloženjem čađe u DPF-u, do 95 posto napunjenosti. Tada regeneracija više nije moguća i potrebna je zamjena DPF-a.

DPF se u prosjeku začepi nakon 100.000 do 200.000 kilometara.

Trenutna rješenja

 • Čišćenje DPF raznim kiselinama i vodom (mini wash), kratko djeluje, izaziva trajna oštećenja na filteru i ovojnici, kod paljenja motora pojavljuju se velike količine vodene pare koje mogu oštetiti motor, a zbog oštećenja filtera moguće je i samozapaljenje kod sljedećih pokušaja regeneracije
 • Prisilna regeneracija u servisu pokrenuta dijagnostikom – kratko djeluje, nakon par puta što se napravi izaziva trajna oštećenja filtera i jedino rješenje je zamjena
 • Uklanjanje DPF i reprogramiranje rada motora, velika mogućnost trajnog i velikog oštećenja motora, turbina je podložna kvarovima jer nema podtlaka koji daje DPF, potrošnja goriva na većim okretajima raste, gubi se euro norma 3,4 i 5, vozilo ne smije u zemlje EU i ne može se registrirati.

Prava rješenja za DPF i FAP filtere

 • Ugradnja novog DPF-a, uz cijenu od 900 – 2.400 € ovisno o modelu.
 • Čišćenje DPF-a ili FAP filtera našim uređajem.

Cijene

 • Usluga demontaže i montaže filtera
  Cijena od 100 € (753,45 Kn) do 200 € (1.506,90 Kn) ovisno o filteru.
 • Čišćenje DPF/FAP filtera
  Postupak traje 1 dan.
  Cijena 160 € (1205,52 Kn).

  Informacije izražene u eurima, fiksni tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK.

Nakon čišćenja dobije se listić s rezultatom očišćenog filtera. Maksimalno u prosjeku ostane 1-5% čade nakon čišćenja.

Možete i samo filter donijeti na čišćenje, u tom slučaju postupak traje 6 sati.

noncarbon_dfp_filter_1

 • Čišćenje filtra je isplativo jer je nakon toga filter kao nov.

 •