Stanice za uklanjanje naslaga ugljika iz unutrašnjosti motora vozila

Čišćenje DPF filtera čestica

DPF čišćenje filter čestica za diesel
Kako sačuvati filter od začepljenja

Zašto se DPF prlja?

images-dpf35021810Filter čestica, uobičajeno zvan DPF je montiran odvojeno od bloka motora obično u blizini katalizatora. DPF je odgovoran za uklanjanje čestica diesela (čađi) iz ispušnih plinova diesel motora. Da bi regenerirali filter koji kontinuirano akumulira čađu, naslage ugljika moraju biti spaljene povišenjem temperature ispušnih plinova na ulazu u filter.

Tijekom regeneracije, temperatura ispušnih plinova može biti precizno regulirana. Odašiljač obavještava kompjuter motora (ECU) o temperaturi ispušnih plinova. Stoga je moguće precizno izračunati količinu kasnijeg ubrizgavanja ulja koje je potrebno za povećanje temperature ispušnog plina tijekom regeneracijske faze.

Razni načini regeneracije

Pasivna regeneracija

Čestice smole spaljuju se konstantno bez uplitanja kompjutera motora. Taj proces se
odvija pri standardnim brzinama na auto cesti (3000 r/min). Temperatura ispušnog
plina dostići će temperaturu između 348 do 498 stupnjeva celzijusa.

Aktivna regeneracija

what-is-dpf135022910-300x196U slučaju gradske uporabe, temperatura ispušnog plina ne uspijeva dostići dovoljno visoku temperaturu kako bi se ostvarila pasivna regeneracija. Zbog toga čestice smole se ne uklanjaju te se talože unutar filtera. Kada se dostigne prag začađenosti od 18 g, kompjuter motora pokrenut će aktivnu regeneraciju.

Razina nataloženog ugljika unutar DPF-a računa putem dvije programirane metode.
– Model se temelji na profilu vozača koji izračunava zasićenje u skladu s određenim uzorkom signala koji dolazi od temperature odašiljača ispušnih plinova i od senzora zraka.
– Model se temelji prema otporu protoka DPF-om, koji izračunava zasićenje u skladu sa signalima poslanim od strane senzora diferencijalnog tlaka, temperaturnog odašiljača i mjerača protoka zraka koji onda kombinirano obavještavaju ECU o stanju zasićenosti unutar DPF-a.

Senzor tlaka mjeri razliku tlaka između ulaza i izlaza DPF-a tj. razliku tlaka koja odgovara stupnju zasićenja unutar filtera. Što je filter više začepljen to je napon odašiljan prema kompjuteru veći. U određenom naponu, koji odgovara količini čestica ugljika, ECU će aktivirati prisilnu regeneraciju DPF-a podizanjem temperature ispušnih plinova na 548 – 648 stupnjeva.

Kako bi se postigla povišena temperatura, ECU će izvesti nekoliko akcija:
– regulirat će protok zraka kroz elektroničku kontrolu gasa
– deaktivirat će EGR ventil da ne reciklira ispušne plinove a da bi se povećala temperatura sagorijevanja
– pokreće prvo ubrizgavanje
– pokreće drugo ubrizgavanje koje uzrokuje da neizgoreno gorivo eveporira unutar  komore za sagorijevanje. Neizgoreni ugljikovodici oksidirani su od pare unutar katalizatora. Toplina u ovoj fazi može postići temperaturu od 615 stupnjeva celzijusa unutar DPF
– signal odašiljača, lociran iznad DPF-a korišten je od strane ECU-a koja bi količina goriva bila potrebna za ubrizgavanje u sekundarno ubrizgavanje.

Prisilna regeneracija

voyant fap[57,57,1,0]na vrlo kratkim relacijama, nemoguće je postići temperature potrebne za regeneraciju DPF-a. Ako zasićenje dođe do praga od 24 g, signal DPF-a će se pojaviti na kontrolnoj ploči.
Ta lampica će potaknuti vozača da odradi regeneracijsku vožnju, tj. voziti auto velikom brzinom određenom relacijom kako bi se došlo do temperatura potrebnih za regeneraciju DPF.

Ručna regeneracija

aaa

Ako prisilna regeneracija nije uspješna, a zasićenje premašuje prag zagađenja do razine od 40 g, u kombinaciji sa signalima na kontrolnoj ploči, vozač mora odvesti auto u servis. U tom slučaju aktivna regeneracija je blokirana od ECU-a kako bi se spriječilo propadanje filtera.

U tom slučaju DPF mora biti regeneriran od strane iskusnih mehaničara.

Kilometarska regeneracija

ova metoda ovisi o duljini putovanja. Ona čuva DPF od daljnjeg zasićenja. ECU automatski
aktivira regeneraciju DPF-a ako ona nije obavljena zadnjih 750 – 1000 km

noncarbon_cc_1

  • Najjeftinija opcija, bez potrebe za rastavljanjem, vremenski najkraća, koja je alternativa za djelomičnu zamjenu dijelova je tretman hydrogenom sa CC uređajima.
  • Ova usluga djeluje kao preventivni tretman, preporučuje se svakih 20000 km, ali može riješiti postojeće probleme u motoru.