Stanice za uklanjanje naslaga ugljika iz unutrašnjosti motora vozila

Čišćenje EGR ventila

EGR ventil čišćenje
Kako izbjeći zamjenu EGR ventila? Uklanjanje naslaga ugljika je rješenje

Zašto se EGR ventil prlja?

EGR ventil je napravljen kako bi ohladio ispušne plinove, spaljivanjem plinova ponovo unutar usisnog sustava. To rezultira smanjenjem emisije dušikovog oksida. Recirkulacija ispušnih plinova vodi postepenom taloženju čestica ugljika unutar dovoda. Ove naslage se razvijaju u crni sloj čađe, što dovodi do različitih problema u motoru pa čak i do otkazivanja motora.
VANNE-DEMONTER-EGR23015310
Kratkoročni benefiti EGR ventila vode bržem zasićenju unutar motora, čađa se formira na usisu kroz koji prolaze ispušni plinovi, ali i u samom ventilu, uzrokujući različite probleme. Mlaznice za gorivo, koje su složene i skupe komponente motora postaju djelomično začepljene. U EGR ventilu čađa i prljavština onemogućuju njegovo pravilno otvaranje i zatvaranje. Ukoliko ostane zaglavljen u zatvorenom položaju, izgubit će sve funkcije. Vozilo će nastaviti s radom, svakako će emitirati dušikov oksid na razini iznad dozvoljene vrijednosti s obzirom na propise o zaštiti okoliša. U drugom slučaju, ako EGR ventil ostane zaglavljen u otvorenom položaju, motor će postati zasićen još puno prije. S vremenom vozilo će izgubiti ubrzanje i snagu, a manifestirat će se i ostali simptomi.

Kako očistiti EGR ventil

Postoje razni načini čišćenja ili zamjene EGR ventila s velikim rasponom cijena

VANNE-EGR-NEUVE808010Najskuplja opcija je trenutna zamjena ventila. To bi bila preporuka većine mehaničara. Cijena varira ovisno o marki i modelu vozila, ali u prosjeku je između 250 – 650 €.

 

Umjereno skupa opcija zahtjeva više vremena i mehaničara. To podrazumijeva vađenjenettoyage-vanne-egr115011310 ventila i čišćenje. To može biti komplicirano za mehaničara jer je EGR teško dostupan. Osim toga, ako se to ne napravi ispravno možete uzrokovati kvar elektronike na ventilu. U prosjeku to košta 200 – 350 €.

 

vanne-egr-carbon15011310Najjeftinija je opcija, bez potrebe za rastavljanjem i vremenski najkraća, koja je alternativa za djelomičnu zamjenudijelova je tretman hydrogenom sa CC uređajem.
Ova usluga djeluje kao preventivni tretman, preporučuje se svakih 20.000 km, ali može riješiti i postojeće probleme u motoru.


  • Najjeftinija opcija, bez potrebe za rastavljanjem, vremenski najkraća, koja je alternativa za djelomičnu zamjenu dijelova je tretman hydrogenom sa CC uređajima.
  • Ova usluga djeluje kao preventivni tretman, preporučuje se svakih 20000 km, ali može riješiti postojeće probleme u motoru.