Stanice za uklanjanje naslaga ugljika iz unutrašnjosti motora vozila

Čišćenje katalizatora

Zašto se katalizator prlja?

nid-abeille-pot-catalytique1808310Katalizator je jedna od najbitnijih komponenti za sustav kontrole emisije plinova. Tretira mnogo štetnih plinova i pretvara ih u vodu i bezopasne plinove. Ako katalizator prestane ispravno raditi, potrebno ga je zamijeniti što prije. U teoriji, katalizator traje koliko i auto, no u prosjeku, katalizator izdrži oko 120.000 km.
catalyseur-hs18013510Katalizator je efikasan tek na 398 stupnjeva celzijusa, tj. onoliko koliko je potrebno motoru da se zagrije (oko 10km). U prvih par kilometara je najveće zagađenje. Na kratkim relacijama, katalizator se prlja jer se motor ne zagrije dovoljno, a u današnje vrijeme većina relacija je kratka. Gradska vožnja u biti predstavlja pola svih vožnji u Francuskoj: 398 milijardi kilometara po godini. Zbog takve vožnje, katalizatori se kvare ranije i rade lošije.

Kako očistiti katalizator?

catalyseur-essence-carbon-cleaning1408010Najskuplja opcija je zamjena katalizatora. Cijena ovisi o marki modela a kreće se između 350 i 750 €.

Umjereno skupa opcija zahtjeva više vremena i vještine, a to uključuje kompletno uklanjanje katalizatora i ugradnju ravne cijevi. Ona ne uklanja štetne plinove za razliku od katalizatora. Glavni cilj uklanjanja katalizatora je dobitak performansi. Katalizator uistinu smanjuje snagu motora. Ravna cijev je jeftina alternativa, no štetna za okoliš.

Najjeftinija opcija, bez potrebe za rastavljanjem i vremenski najkraće, koja je alternativa za djelomičnu zamjenu dijelova je tretman hidrogenom sa Carbon Cleaning uređajima. Ova usluga djeluje kao preventivni tretman, preporučuje se svakih 20.000 km, ali može riješiti postojeće probleme u motoru.


  • Najjeftinija opcija, bez potrebe za rastavljanjem, vremenski najkraća, koja je alternativa za djelomičnu zamjenu dijelova je tretman hydrogenom sa CC uređajima.
  • Ova usluga djeluje kao preventivni tretman, preporučuje se svakih 20000 km, ali može riješiti postojeće probleme u motoru.