Stanice za uklanjanje naslaga ugljika iz unutrašnjosti motora vozila

Čišćenje turbopunjača

Zašto se turbopunjači prljaju?

turbo-encrasse-30019910-300x199Komprimirani zrak je jedan od osnovnih aspekata za rad motora, turbo punjač je turbinom pokretan indukcijski uređaj koji pojačava efikasnost motora i snagu pojačanim dotokom zraka pod pritiskom u komoru za sagorijevanje. Ovo poboljšanje je omogućeno jer turbina može tlačiti više zraka i proporcionalno više goriva u komoru za sagorijevanje nego sam atmosferski pritisak. Snaga potrebna za pokretanje centrifugalnoga kompresora se dobiva iz kinetičke energije ispušnih plinova, bez korištenja snage pogonske osovine.

Loša atomizacija goriva vodi stvaranju čađi koja može začepiti ispušni sustav. To stvara negativni pritisak na turbo punjaču koji smanjuje ispuh i slabi snagu motora. Uz slabiji motor glavni simptomi ove neprilike su neispravan start motora, bučan turbo punjač, bijeli ispušni dim, prevelika potrošnja ulja.

Kako produžiti vijek turbo punjaču

0-533-73-300x30015015010Turbo punjač se podmazuje uljem iz motora. Zbog toga kao i u slučaju ostalih mehaničkih komponenti, u interesu je vlasnika poštovati preporuke proizvođača o intervalu zamjene ulja i gradaciji ulja koje se koristi. Mirna, lagana vožnja preporučuje se nakon pokretanja hladnog motora sve dok temperatura ulja raste. Važno je znati da kada ugasimo motor, ulje više ne cirkulira, a turbo punjač radi još kratko vrijeme. Da bi zaštitili turbo punjač od “rada na suho” preporučuje se ostaviti motor da radi još malo nakon dolaska.

Kako očistiti turbo punjač?

Postoje dva načina čišćenja turbo punjača sa širokim rasponom cijena.

Najskuplja opcija

turbo15011410Najskuplja opcija je potpuna zamjena dijelova, to će predložiti većina automehaničara. Cijena dijelova varira ovisno o marki i modelu motora, ali prosječna cijena je između 1.700 i 2.500 €.

Najjeftinija opcija

Najjeftinija opcija i vremenski najkraća, bez potrebe za rastavljanjem, kao alternativa djelomičnoj zamjeni dijelova je tretman vodikom, tj. tretman koji uklanja naslage čađe u motoru. Ova usluga djeluje kao preventivni tretman, preporučuje se svakih 20 000km, ali može riješiti postojeće probleme u motoru.

noncarbon_cc_1


  • Najjeftinija opcija, bez potrebe za rastavljanjem, vremenski najkraća, koja je alternativa za djelomičnu zamjenu dijelova je tretman hydrogenom sa CC uređajima.
  • Ova usluga djeluje kao preventivni tretman, preporučuje se svakih 20000 km, ali može riješiti postojeće probleme u motoru.